Продажбите на цигари са се свили с 4% заради забраната за тютюнопушене

Пушачите предпочитат по-скъпите цигари.

14.04.2013 | 14:39
Продажбите на цигари са се свили с 4% заради забраната за тютюнопушене
Продажбите на цигари са се свили с 4% заради забраната за тютюнопушене

Продажбите на цигари са намалели с между 3% и 4% заради въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени места, показва изследване на Industry watch. От компанията уточняват, че е рано да се оценят трайните ефекти.

В други страни на ЕС, в които има подобна забрана, продажбите са се свили между четири и 11% в месеците след въвеждане на мярката.

За последните седем години цените на тютюневите изделия в България са нараснали над три пъти. В сравнение с 2008 обаче държавата събира едва 7% повече приходи.

В Европа само за 2012 цените на цигарите са се повишили средно с 6%, по дани на Eurostat. Първите месеци на 2013 също отбелязват растеж. За сравнение в България 24 от най-продаваните 30 вида асортимента остават непроменени спрямо 2011. По-малко популярните са намалели със 7%.

За изминалите седем години ефективната акцизна ставка се е повишила с около 4.6 пъти. Влиянието от увеличението е било по-силно върху евтините цигари, а върху скъпите  - слабо.

Разликата в цените между високия и ниския клас тютюневи изделия се е свила до 2 лева за 2012 при четири лева за 2008. Заради малката разлика между цените пушачите предпочитат по-скъпите цигари.