Трите ЕРП са в нарушение на закона, показа проверка

Енергийните компании са сключвали договори без конкурси за обществени поръчки.

11.04.2013 | 15:14
Трите ЕРП са в нарушение на закона, показа проверка
Трите ЕРП са в нарушение на закона, показа проверка

Трите електроразпределителни компании в страната ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro са сключвали договори за услуги без да са обявявали обществени поръчки както изисква законът, показва публикуван днес доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за периода 2011 и 2012.

Направената проверка от инспекторите показала, че компанията, поддържаща мрежата в Североизточна България E.ON (продала миналото лято бизнеса си на Energo-Pro) не е провела процедури за поръчки на стойност 35 463 373, свързани със строително- монтажни работи, доставка на електромерни табла, доставка на оборудване за високо напрежение.

Австрийската EVN за Югоизточна България не е обявила обществени поръчки за услуги на стойност близо 329 000  лева. Сред тях са дейности, свързани с публикации на съобщения в медиите, преводи от/на немски и английски  език, нотариални услуги.

ЧЕЗ пък не е обявила конкурси по три обществени поръчки за 352 715 лева, свързани с одиторски и телефонни услуги, за самолетни билети. Подробна справка за нарушенията може да прочетете ТУК.

Вчера финансовата инспекция обяви, че Националната електрическа компания е ощетена с 36 млн. лева след сключен неизгоден договор по проекта за АЕЦ "Белене".