fallback

Вътрешното потребление на ток продължава да спада (видео)

С негативната тенденция някой цели да доведе до фалит мините, заподозряха червените.

11.04.2013 | 11:51

(Обновена в 17:03)

Вътрешното потребление на електроенергия за последния месец е спаднало със 7.7 процента, отчете днес на енергийна конференция заместник-министърът на икономиката Божан Стоянов. По данни на Електроенергийния системен оператор средната дневна консумация е спаднала от 3700 на 3258 мегаватчаса на час, докато произведената е два пъти повече. Основните причини за продължаващия спад се дължат на топлото време, намаленото потребление в Гърция и високата такса за пренос, която плащат фирмите-износители.

Трябва да си дадем сметка за новата икономическа реалност в Европа и на Балканите. Очевидно се намираме в състояние на икономическа стагнация и трябва да се научим да живеем и търгуваме с новите реалности, отбеляза заместник-министърът.

Една от мерките, според него, които биха довели до стабилизиране на енергийната система е да се ограничи изключат 40% от слънчевите и вятърните паркове. Срещу решението категорично се обявиха инвеститорите, които заявиха, че ще съдят трите ЕРП и Електроенергийния системен оператор.

В писмото на оператора има различни формулировки и мотиви, но няма посочена алинея в Закона за ВЕИ, по която се налага това ограничение, обясни Владимир Аличков от фотоволтаичната асоциация.

Драстичният спад в износа даде основание на бившия премиер Сергей Станишев да заподозре, че някой се стреми целенасочено да доведе до фалит мините и да ги "залепи" към частните производители на електроенергия като ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. "Има опити и да бъде доведена до фалит и държавната топлоцентрала "Марица Изток“ 2, защото дава втората най-ниска цена на тока след тази на АЕЦ "Козлодуй", смята още червеният лидер.

fallback
fallback