"Овергаз": Държавата си брани газовия монопол

Европейското енергийно законодателство се бави целенасочено, смята заместник-директорът на компанията Светослав Иванов.

11.04.2013 | 10:44
"Овергаз": Държавата си брани газовия монопол

Навлизането на повече частни компании на газовия пазар е трудно, най-вече защото управляващите искат да запазят монопола на държавните предприятия, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-изпълнителният директор на "Oвергаз" Светослав Иванов. Въпреки целенасочената политика, през последните две години се забелязвал лек напредък по отношение на европейските изисквания. Като пример Иванов посочи, че компанията вече можела директно да предлага синьото гориво на крайните клиенти, а не през "Булгаргаз", както изискваше Законът за енергетиката от 2009.

Иванов уточни, че заради затегнатия режим компанията много често е била принудена да подава жалби до Европейската комисия. "Не искаме да глобяват страната, а да бъдат създадени условия за реална конкуренция", категоричен е той.

По отношение на газовите връзки с Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, които изгражда Българският енергиен холдинг чрез дъщерното дружество "Булгартрансгаз", Светослав Иванов смята, че инфраструктурата е можело да бъде направена много по-бързо, ако са потърсени частни компании, какъвто интерес не е липсвал.

Част от цитираните въпроси ще бъдат обсъдени и с експертите от дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, които пристигат в страната другата седмица.