Райков настоява за среща по проекта "Южен поток" (видео)

Служебният премиер иска нов анализ за строежа на газопровода.

10.04.2013 | 11:18
Райков настоява за среща по проекта
Райков настоява за среща по проекта "Южен поток" (видео)

България и Русия трябва да проведат нова работна среща за изграждането на газопровода "Южен поток", предложи днес служебният премиер Марин Райков. "Мисля, че е необходимо да се направи нов много задълбочен анализ на ситуацията, въпреки че в известна степен сме наясно какви са най-чувствителните моменти около този проект". 

В изявлението си Райков не конкретизира проблемите, но за енергийната общественост е ясно, че един от тях е начинът на финансиране. Българският енергиен холдинг и "Газпром" подписаха договора за строежа през ноември, но нито една от двете страни не заяви открито как ще бъде компенсиран българският дял – по предварителни изчисления 500 млн. евро. Един от вариантите е Москва да поеме сумата, която ще връщаме следващите 15 години.

Не стана обаче ясно по време на преговорите дали са обсъждани и други варианти, също така не бяха назовани и други нерешени въпроси, за които и двете страни непрекъснато повтаряха, че "остават да се изчистят" до официалния старт на строежа в България това лято.