Договорите с ВЕИ централите ще бъдат преразгледани (видео)

Ресорният министър очаква Брюксел да каже къде са проблемите в енергетиката.

10.04.2013 | 09:27
Договорите с ВЕИ централите ще бъдат преразгледани (видео)
Договорите с ВЕИ централите ще бъдат преразгледани (видео)

Икономическото министерство ще преразгледа договорите между ВЕИ централите и НЕК за изкупуване на произведената енергия, съобщи тази сутрин ресорният министър Асен Василев. След като пое поста преди близо месец - едно от първите му нареждания бе да се провери достоверността на подаваните данни. Проверката показала, че са допуснати нарушения.

Договорите ще бъдат проверени и от експертите на Европейската комисия, които пристигат в страната през следващата седмица. След като приключи мисията на Брюксел ще бъдат предприети и конкретни мерки.

"Очакваме инспекцията да даде реалистичен поглед на това какво се случва в енергетиката и къде са проблемните връзки. Ако се оправят, ще се открият резерви в системата, за да не се стига до евентуално увеличаване на тока от юли, заяви Василев.

До 1 юли не се очаква поскъпване на тока, но за след това не мога да се ангажирам с прогноза, заяви вчера шефът на енергийният регулатор Евгения Харитонова. Всичко зависело от ситуацията във въгледобивния сектор – ако мините вдигнат цените, респективно ще набъбнат и битовите сметки, обясни експертът.