fallback

ЕЦБ проучва допълнителни инструменти за подкрепа на еврозоната (видео)

Финансовата институция остави без промяна основният лихвен процент.

04.04.2013 | 17:16 Автор: Иван Нончев

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че ръководената от него институция проучва допълнителни финансови инструменти в подкрепа на еврозоната.

„Трябва да помислим усилено и да намерим нещо, което ще бъде едновременно полезно и съвместимо с нашите правомощия,” заяви Драги, като посочи, че институцията търси вдъхновение и в опита на други страни.

Европейската централна банка остави без промяна лихвения процент в еврозоната на ниво от 0.75 на сто.

Лихвата във валутния съюз не е променяна от началото на май миналата година. На пресконференцията след днешното заседание Драги отново потвърди тезата си, че валутният курс не е сред целите на монетарната политика на централната банка. Той за пореден път изтъкна, че институцията не може да замени нито действията на правителствата, нито механизмите за финансиране на банковия сектор. Данните обаче показват, че през последните шест месеца свободните средства в европейския банков сектор са се понижили наполовина. Според някои експерти това е сигнал, че много банки може би се нуждаят от нова порция финансиране от страна на централната банка.

Дългосрочните финансиращи операции на ЕЦБ бяха основният инструмент за понижаване на напрежението на финансовите пазари в разгара на дълговата криза. Междувременно нарастват опасенията, че прогнозата на Драги за икономическото възстановяване в Европа в края на годината може и да не се сбъдне. Затова институцията обмисля т. нар. "план Б", който да подкрепи европейската икономика и финансовия сектор. Алтернативните мерки може да включват намаляване на лихвения процент или пък нова серия от финансови инжекции за банките.

До момента обаче нищо конкретно не е обявено от страна на Европейската централна банка. Евентуално понижение на лихвения процент се обсъжда още от декември насам, но Марио Драги на няколко пъти подчерта, че според него подобна стъпка засега не е необходима. Колкото до спасителния план за Кипър, днес Драги заяви, че той не може да бъде "шаблон" за други държави. По думите му обаче планът е поредното доказателство за волята в подкрепа на единната валута.

fallback
fallback