fallback

Още 3 дни ще са валидни банковите ограничения в Кипър

Забранено е осребряване на чекове и парични преводи в чужбина.

04.04.2013 | 10:29

Още 3 дни ще са валидни банковите ограничения в Кипър. Финансовото министерство на страната е разпоредило срокът за ограниченията върху банковите сделки да бъде удължен.

Ведомството постанови, че се запазват правилата за теглене на суми и внасяне на чекове. Новоназначеният финансов министър Харис Георгииадис уточни, че удължаването на срока се налага, тъй като на пазара продължава да има недостиг на свежи пари и че рискът от изтичане на капитали от Кипър все още е голям.

Съгласно новото постановление на финансовото министерство максималната сума за теглене на пари в брой остава 300 евро на ден на човек. Валидна е обаче забраната за осребряване на чекове, за плащания в брой и парични преводи в чужбина.

В публичното пространство изтече информация, че в доклад на компанията Alvarez & Marshall, натоварена да провери състоянието на банковата система в Кипър, има данни, че е бил унищожен доказателствен материал в електронна форма, за да не може създадената от правителството разследваща комисия да стигне до виновните за източването на банките.

Въпросната компания е трябвало да проучи при какви условия Банката на Кипър и Народната банка „Лаики” са поискали държавна помощ и как е станала покупката на гръцки ценни книжа. Докладът на компанията е предаден на Главния прокурор и на парламента в Кипър.

 

fallback
fallback