Фискалният резерв ще достигне 4.7 млрд. в края на април, според премиера (видео)

До края на седмица Брюксел ще възстанови 800 милиона лева за земеделските субсидии, заяви Марин Райков.

03.04.2013 | 17:07
Фискалният резерв ще достигне 4.7 млрд. в края на април, според премиера (видео)

В края на месеца фискалният резерв  по всяка вероятност ще достигне 4.7 милиарда лева, заяви пред журналисти премиерът Марин Райков. Той подчерта, че още в края на тази седмица се очаква Брюксел да възстанови на страна ни 800 милиона лева за земеделските субсидии. След изплащането на помощите на зърнопроизводителите през февруари фискалният резерв достигна изключително ниско равнище от 3.5 милиарда лева.

Задълженията на държава към бизнеса към днешна дата са в размер на 108 милиона лева. От направена проверка станало ясно, че по-голямата част от дълговете са на общините. В тази връзка финансовият министър заяви, че планира да направи проверка на местните администрации.

„Всички общини получават в срок трансфера, който се дължи от централното правителство. От там нататък те трябва да работят в рамките на собствените си бюджети и да не предприемат ангажименти, които надхвърлят бюджетите, тъй като не може да има допълнителен трансфер,” заяви Калин Христов.

Очаквано кабинетът одобри и социалните мерки за най-бедните. По 50 лева еднократно ще получат семействата на деца с увреждания и осигурените майките, които получават по 240 лева на месец. Малките предприятия ще бъдат подпомогнати чрез субсидии при разкриване на пет работни места. Еднократна енергийна помощ от 65 лева е предвидена за хората, на които през този отоплителен сезон е отказана помощ.

Репортаж по темата вижте от видео файла.