Новият финансов министър на Кипър е назначен

Харис Георгиадис досега заемаше поста на социален министър.

02.04.2013 | 19:01
Новият финансов министър на Кипър е назначен

Новият финансов министър на Кипър е Харис Георгиадис, който в последния месец изпълняваше длъжността на министър на труда и социалната политика, предаде AFP. Младият икономист ще заеме поста на Михалис Сарис, подал оставка днес.

Георгиадис е на 40години.  Завършил е икономика и международни отношения в университета в Рединг, Великобритания, а по-късно и магистратура по евро-средиземноморски науки.

Той е член на „Демократически сбор” – управляващата партия на президента Никос Анастасиадис. Само ден след назначаването му като социален министър, Георгиадис обясни, че страната трябва да постигне бързо спасително споразумение с кредиторите. А миналата седмица поясни, че за Кипър предстои тежка безработица и по-дълбока рецесия.

Междувременно стана ясно, че президентът е назначил комисия от трима бивши съдии на Върховния съд. Те ще разследват периодът, в който бившият министър на финансите е бил начело на Кипърската народна банка, която подлежи на ликвидация. От финансовата институция са изтеглени около половин млилиард евро преди 15 март, когато беше заседанието на