fallback

Нови проблеми пред банковия сектор на еврозоната

Малкият и среден бизнес в Испания и Италия трудно покрива разходите си, според експерти.

02.04.2013 | 15:01

На фона на кризата в банковия сектор на Кипър, анализатори предупреждават за опасност пред финансовите сектори на други държави в еврозоната. Затрудненията на малките компании в Испания и Италия да покриват дългове си са ясен сигнал за задаващи се нови проблеми пред страните, използващи еврото.

Анализ на Goldman Sachs показва, че компаниите в Южна Европа плащат значително по-високи лихви от своите северни конкуренти. Данните сочат увеличаване на фалитите на малки и средни компании в Испания и Италия. Именно там е концентрирана и на най-голям процент от работната сила в двете държави. Трудностите пред покриването на разходите е проблем и за банковите системи в две от най-големите икономики в еврозоната, сочат данните. Статистиката сочи, че печалбите на трите най-големи банки в Испания са паднали с 60 процента през 2012.

Две от най-големите банки в Италия пък заделиха 14 милиарда евро за покриване на загуби от лоши кредити през изминалата година.

Според Италианската банкова асоциация през последния месец лошите кредити са се увеличили със 17 процента на годишна база.  Предварителната прогноза беше за намаляване на процента на лошите кредити, заради очакваното стабилизиране на икономиката.

fallback
fallback