fallback

За година бюджетният дефицит е нараснал със 167 млн. лева

По-високите разходи през първите два месеца на годината увеличиха дупката в хазната.

01.04.2013 | 14:41

Дефицитът в бюджета в края на февруари е 732 млн. лева, съобщиха от Министерството на финансите.

Причина за дупката в хазната е разлика между приходите и разходите по националните разчети от 485.5 млн. лева, както и неизплатени 246.5 млн. лева от Брюксел. Спрямо миналия февруари дефицитът се увеличава със 167 млн. лева. Като причина от ведомството на Калин Христов посочват по-високите разходи през първите два месеца на годината – за здравни вноски и по-високите лихвени разходи.

Експертите във финансовото министерство припомнят, че причина за нарастването на дефицита са и някои еднократни ефекти, свързани с промени в сроковете, в които трябва да се декларират и платят някои данъчните задължения. Тези промени изместват някои данъчни приходи по-късно през годината.

Към края на февруари фискалният резерв е 3.9 млрд. лева. Приходите в бюджета са 3.827 млрд. лева, което е 12.5 на сто от годишния разчет, сочат още данните. Най-ниско е изпълнението спрямо годишната програма при преките данъци, от които към края на втория месец са постъпили 9.8 на сто от очакваните за година, или 402.9 млн. лева.

Разходите до края на февруари са 4.559 млрд. лева, или 14.4 на сто от годишния разчет. Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена за първите два месеца на годината от бюджета е 258 млн. лева.

fallback
fallback