Орешарски: До 2020 трудно ще достигнем средноевропейски доходи

Бившият финансов министър обеща, че дори да поеме управлението на страната, няма да стане член на БСП, а ще продължи да работи като експерт.

01.04.2013 | 11:52
Орешарски: До 2020 трудно ще достигнем средноевропейски доходи

Доходите на българите няма да приближат средните за Европейския съюз до края на новия мандат, нито дори и на следващия, прогнозира номинирания за бъдещ премиер на страната от БСП Пламен Орешарски.

Бившият финансов министър гарантира, че корпоративният данък ще остане в размер на 10% и че няма коментари за промяна на тази ставка. По негово мнение този данък е относителна компенсация за лошата бизнес среда. Една от мерките на бъдещо правителство на БСП ще бъде именно да бъде подобрена бизнес средата у нас.

Що се отнася до доходите на физическите лица, бившият финансов министър призова да се изчака с окончателната програма на БСП и тогава да се правят коментари. Орешарски призна, че при въвеждането му плоският данък е донесъл голям ръст на данъчните приходи, което дори е изненадало тогавашните управляващи. 

Дори и да стане премиер в правителство с мандата на БСП, Орешарски декларира,че няма да стане член на партията и ще остане експерт. Финансистът коментира, че е готов да управлява страната, но уточни, че на този етап има само съгласието на Сергей Станишев, не на цялата БСП. Другото условие е партията да получи и доверието на хората на 12 май.