Общините са против незабавно разплащане на натрупаните задължения

Сдружението на общините определя решението на финансовия министър като "непремерен ход".

01.04.2013 | 11:50
Общините са против незабавно разплащане на натрупаните задължения
Общините са против незабавно разплащане на натрупаните задължения

Общините се обявиха против искането на финансовия министър Калин Христов за незабавно разплащане на натрупаните задължения. "Проблемите са много по-дълбоки и това е един непремерен ход на финансовия министър", каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-председателят на сдружението на общините Емил Савов. Данните на сдружението показвали, че през миналата година за първи път се обръща тенденцията в ръст на просрочените задължения.

През 2011 генерираните задължения на 175 общини са 200 млн. лева, докато в края на миналата година са намалели с 30 млн. Същевременно и броят на общините е намален на 153, отчете Савов.

Правителствата на България и Румъния са единствените в общноста, които не направиха нищо за подпомагане на общините в условията на криза и въпреки това е регистриран спад на задълженията, отбелязва сдружението.

Едно от предизвикателствата пред местните власти, според Савов, е да разпределят 6.7 млрд. лева по европроекти до приключването на този програмен период. Общините щели да изпитат трудности, защото трябвало да участват със съфинансиране във всеки един проект. В момента държавата допринася с 15% към европроектите. Тези проблеми отново ще бъдат поставени пред финансовия министър, когато се обсъжда бюджета на общините. Другото основно нещо, което ще бъде поискано от сдружението е децентрализацията на общините.