Икономиите за подпомагане на бедните застрашават работата на министерствата

„Критични“ дейности на армията ще останат нефинансирани, вътрешният министър предупреди, за недостиг от 40 млн. лева.

30.03.2013 | 17:38
Икономиите за подпомагане на бедните застрашават работата на министерствата
Икономиите за подпомагане на бедните застрашават работата на министерствата

Изпълнението на поетите от президента и служебното правителство ангажименти за социална подкрепа на най-уязвимите поставя под въпрос нормалното функциониране на някои сектори като здравеопазването, отбраната, вътрешните работи и други, става ясно от публикуваната в събота стенограма от последното правителствено заседание.

Преди дни кабинетът реши да отпусне близо 41 млн. лева за подпомагане на най-нуждаещите се, като половината от средствата бяха осигурени от пари, предвидени за дейности по магистралите ”Марица” и ”Хемус”. От стенограмата става ясно, че е било решено оставащата сума да бъде събрана, като се намалява издръжката на всички министерства с по 2.5%. По този начин най-много средства осигуряват Министерството на отбраната – 5.3 млн. лева, Министерството на здравеопазването – 2.7 млн. лева, МВР – 2.5 млн. лева, Министерството на земеделието – 2.3 млн. лева, Министерството на образованието – 1 млн. лева.

По време на заседанието много министри обявяват, че не са съгласни с икономиите. От постановление на Министерски съвет се вижда, че от бюджета на МВР, който е по-голям от този на Министерството на отбраната, са взети два пъти по-малко средства и приблизително колкото от Министерството на здравеопазването, чийто бюджет е многократно по-малък от този на МВР.

Здравният министър проф. Николай Петров предупреждава, че капката може да прелее чашата, военният министър Тодор Тагарев казва, че критични дейности на армията ще останат нефинансирани, а вътрешният министър Петя Първанова обявява, че в повереното и ведомство има недостиг от 40 млн. лева.

Финансовият министър Калин Христов припомня, че предстои да бъде изпратен в ЕК резултатът от дефицита за 2012 година.

”Само дори трансфери между БДЖ холдинг и БДЖ пътнически превози увеличават дефицита на страната. Трансферът от холдинга към пътнически превози в конкретна държавна фирма трябва да увеличи дефицита от 0.5 на 1.25 с цялата репутация за нас като изпълнение на фискалните критерии, с цялата репутация на нас като на пазарите, цялата репутация на цената ни на финансиране”, казва той.

Освен от министерствата се орязват разходи и от ДАНС (над 125 218 лева), НСО (107 050 лева), Авиоотряд 28 (112 780), Комисията по досиетата (33 450), Комисията за защита на личните данни (24 900 лева) и други.