fallback

Износът на ток към Турция е временно ограничен

Причината е, че съседката уеднаквява преносната си система с тази на европейската, съобщи икономическият министър.

29.03.2013 | 10:37

Износът на ток към Турция е временно ограничен поради технически причини, съобщи тази сутрин икономическият министър Асен Василев. Причината е, че съседката уеднаквява преносната си система с тази на европейската. Намаленият износ няма връзка със свръхпроизводството на зелена енергия, както се появиха твърдения в пресата, категоричен е министърът.

Един от проблемите, с които Василев се зае още от първия си ден в министерството, бе да търси начини да намали цената на тока за бита. За две седмици на поста, стигнал до извода, че трябва държавата трябва да купува по-малко ток от слънчевите и вятърните централи и да разчита основно на АЕЦ "Козлодуй" и държавните топлоцентрали. В момента ВЕИ централите продават енергията по 699 лева за мегават, а атомната централа - 44 лева. По закон Националната електрическа компания е задължена да изкупува тока, независимо високата цена.

Друг вариант да поевтинее токът, според Василев, е с навлизането на повече частни компании на пазара. Този процес обаче трябвало да се следи много внимателно, за да няма сътресения както за домакинствата, така и за бизнеса.

Според вицепремиера Екатерина Захариева по-евтин ток може да се очаква след години, когато пазарът е напълно реформиран и отговаря на европейските критерии.

И бизнесът, и битът много разчита на тъй наречената либерализация на пазара. Реформата обаче няма да доведе до желаното поевтиняване, предупреждава шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. "Търговците, за да им осигурят снабдяването с енергия  на домакинствата, ще трябва да инвестират в техника. Впоследствие вложените средства ще си избият чрез сметките", обясни енергетикът.

fallback
fallback