fallback

НСИ отчете влошаване на бизнес климата през март

По-голямата част от мениджърите не предвиждат вдигане на цените през следващите три месеца.

28.03.2013 | 15:11

Бизнес климатът през март се влошава, показват данните на Националния статистически институт. Спадът е с 1.8%, а основния принос за това имат промишлеността, строителството и търговията на дребно.

В промишлеността бизнес климатът се влошава с 1.2 пункта, поради песимизма, изразен от мениджърите, управляващи водещи предприятия в сектора. Те посочват, че отрасъла среща пречки за развитието си, които се изразяват в несигурна икономическа активност и недостатъчно търсене на продукцията им в страната. По-голямата част от мениджърите не предвиждат вдигане на цените през следващите три месеца.

В сектора на строителството март е с 0.7 пункта по слаб. Финансовите проблеми и недостатъчното търсене на строителни услуги са причина за песимизма на мениджърите в този сектор. Очакванията на мениджърите са, че през следващите три месеца цените на строителната продукция ще се запазят на сегашните им равнища.

Най-силно влошаване на бизнес климата има в търговията на дребно, където индексът, който мери това, понижава нивото си с 5.3 пункта. През март недостатъчното търсене се засилва като негативен фактор в този сектор. Предприятията продължават да отчитат като негативни фактори несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

fallback
fallback