И новият икономически министър обвини американците за скъпия ток

Асен Василев си е поставил за цел да промени договорите с "Марица Изток" 1 и 3, също да намали производството на зелена енергия.

28.03.2013 | 11:23
И новият икономически министър обвини американците за скъпия ток
И новият икономически министър обвини американците за скъпия ток

Икономическото министерство започва преговори за промяна на дългосрочните договори с частните американски централи "Марица Изток" 1 и 3, съобщи тази сутрин ресорният министър Асен Василев. Според него сключените преди години неизгодни споразумения са една от причините за скъпия ток в страната.

Върху тази идея работеше и бившият шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Предшественикът на Василев – Делян Добрев пък даде договорите на прокуратурата, тъй като видял съществения нарушения. Резултатите се очаква да излязат до дни.

Другият спешен проблем, с който се зае новият министър, е свързан със свръхпроизводството на зелена енергия. Към момента, по данни на Василев, има инсталирани 12 000 мегавата вятърни и слънчеви паркове, като в пиковите моменти на потребление се използвали едва 4700. Дори износът, който в момента е 300 мегавата, се увеличи, пак щяло да има свръхпроизводство.

40% от ВЕИ централите работят в нарушение, тъй като не подават реално колко енергия произвеждат. Докато не оправят този проблем, те трябва временно да спрат. Така ще се разтовари малко и системата, стигнал до заключение новосформираният обществен съвет в министерството. „Като министър не мога да реша кои централи да спрат и кои да работят, затова е съветът. Нека обаче да е ясно, че ако искаме зелена енергия, ще имаме малко по-скъп ток", предупреждава Василев.

Според браншовата фотоволтаична асоциация обаче решението за намаляването на мощностите е отчаян опит на държавата да намери финансов заместител на приходи за трите електроразпределителни компании, в случай че отпадне таксата за достъп, която им зеленият бизнес.