fallback

Сърбия ще получи газ от "Южен поток" през 2016

Няма промени в плановете за изграждане на газопровода, потвърди Алексей Милер.

27.03.2013 | 16:18

Газопроводът „Южен поток" ще достави първите газови доставки в Сърбия през 2016, съобщи днес шефът на „Газпром“ Алексей Милер, който е на посещение в страната. Строителството на участъка в западната съседка ще струва 1.7 млрд. евро.

За сравнение българският участък е оценен на 150 млн. евро. Строителството ще започне това лято. Българският енергиен холдинг обаче не може да си позволи инвестицията, затова делът ще бъде поет от руснаците. Следващите 15 години страната ще покрива инвестицията с приходи от инфраструктурни такси.

България ще получи газ по  "Южен поток" в края на 2015, категоричен е Милер. Уточнението бе направено във връзка с появили се коментари, че планът може да се промени заради намалените наполовина капиталови разходи за тази година. Според приетия през декември план на корпорацията, инвестициите за строежа на тръбата през 2013 са намалени с 27 процента до около 2.2 млрд.евро.

За ключовата роля на проекта (само че от спортна гледна точка) говори вчера и собственикът на "Левски" Тодор Батков, който съзря опасност от политически саботаж и предупреди, че България ще се вдигне в защита на бъдещия газопровод.

fallback
fallback