fallback

Специалист препоръча да се работи по отделянето на НЕК от ЕСО

Мерките на енергийния министър засягали основно дейността енергийния регулатор, но не се мислело за стабилизирането на електрическата компания.

27.03.2013 | 11:20

Новият министър на икономиката трябва да мисли как по-бързо да отдели електрическата компания от системния оператор, а ценовата политика да остави на ДКЕВР, препоръча днес по БНР енергийният експерт Атанас Георгиев. С апела си той напомни на Асен Василев и новодсформирания обществен съвет в министерството, че от началото на годината Европейската комисия с доклади и изявления натисна страната по-бързо да синхронизира българското с европейското законодателство и да създаде повече възможности за навлизане на частни компании на пазара за ток и газ.

"Диагнозата" на министъра е точна, но ми се струва, че предложените мерки дори да бъдат приети от ДКЕВР, няма да се решат дългосрочните проблеми в сектора, смята специалистът. Като недостатък обаче вижда, че нищо не се споменава за стабилизирането на НЕК.

В подкрепа на мерките се изказа и бившият енергиен министър Трайчо Трайков, според когото с тях се поставя началото за решаване на проблемите, за които ни критикува Брюксел. "За мен мерките са основани на здравия смисъл".

Решението на министерството временно да закрие близо половината от работещите ВЕИ мощности е отчаян опит да се намери финансов заместител на приходи за трите електроразпределителни компании, в случай че отпадне таксата за достъп, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов. "Няма законово основание 40% oт парковете да бъдат изключени, тъй като констатираните нередности са около уредите за обмяна на данни. В голяма част за това вина носят ЧЕЗ, ЕVN и Energo-Pro, защото не са ги изискали".

fallback
fallback