EVN има да взима 125 млн. лева от НЕК за зелена енергия

Австрийците са изпратили писмо до енергийния регулатор за промяна на тарифите на тока от април.

25.03.2013 | 14:42
EVN има да взима 125 млн. лева от НЕК за зелена енергия
EVN има да взима 125 млн. лева от НЕК за зелена енергия

Националната електрическа компания дължи до момента на EVN 125 милиона лева заради задължителното по закон изкупуване на енергията от ВЕИ, се казва в разпространено днес съобщение на операторът в Югоизточна България.

Австрийците са изпратили писмо до енергийния регулатор с искане за промяна на тарифите от април, като се извърши ревизия на цените по веригата „производител-пренос“ без да се засягат самите потребители.

Според направените разчети, ако не се промени ситуацията, дълговете на електрическата компания към EVN до края на юни ще надхвърлят 222 млн. лева.

Вариантите, при които се увеличават цените за крайните клиенти, считаме за неприемливи от гледна точка на защита на техните интереси, убеден е председателят на управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер.

Преди седмица компанията-майка EVN AG съобщи, че смята да заведе дело срещу страната, заради редица решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, довели до спад на приходите от продажба на ток и непризнаване на направените технологични разходи.