fallback

Хотелиерите искат президентско вето на закона за туризма

Новият сезон няма да бъде провален заради министерските рокади, убеден е Бордът по туризъм.

22.03.2013 | 14:31

Президентът да наложи вето на Закона за туризма, настояха днес от Националния борд по туризъм. Според хотелиерите текстовете, одобрени в последния момент преди разпускането на парламента, не решавали проблемите на бранша.

В закона има редица пропуски, които така и не бяха оправени, отбеляза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Като недостатъци открои, че е пренебрегнато изискване на Брюксел за създаване на тъй наречения "гаранционен фонд", не били изчистени определенията за "турист" и "туристическа атракция", имало също проблеми с категоризацията на местата за настаняване.

С пропуските в законодателството от борда са запознали служебния премиер Марин Райков. По време на среща в Министерски съвет е предложено изработване на нова 10-годишна стратегия за развитие, стана още ясно днес.

Въпреки проблемите в нормативната уредба и рокадите в министерството на икономиката, браншът е категоричен, че новият летен сезон няма да бъде провален. Първият остър конфликт между новия ресорен министър Асен Василев и хотелиерите възникна буквално още преди да е седнал в креслото. Първоначално той заяви, че смята да остави сектора без отговорен заместник-министър и поиска оставката на досегашния Иво Маринов. Впоследствие обаче, явно доловил зараждащия се гняв на бизнеса, побърза и излезе с коментар (разпространен чрез пресцентъра), че бил разбран погрешно.

В крайна сметка Иво Маринов ще остане в министерството още два месеца, но при първия проблем ще бъде отстранен, предупреди Василев. В екипа му Ирена Младенова ще отговаря за европейските програми и иновациите, Виолета Лорер за малките и средни предприятия и икономиката, а Божан Стоянов - за енергетиката.

fallback
fallback