fallback

Еврокомисар ни критикува за цените на тока

България трябва да предоставя помощи за ток на бедните, вместо често да променя тарифите, смята Гюнтер Йотингер.

21.03.2013 | 08:33

Проблемите в българската енергетика трайно във фокуса на Брюксел. След като вчера членовете на една от комисиите излезе с решение, че е необходим по-строг контрол при усвояването на средствата по фонд "Козлодуй", еврокомисарят Гюнтер Йотингер също разкритикува енергийната политика на правителството и по-конкретно решението да се променя цената на тока по-често, а не веднъж в годината.

"По-удачно е държавата да се бори с енергийната бедност чрез социални механизми, като предоставя помощи на хората, които не са в състояние да си плащат сметките за отопление и осветление, отколкото често да регулира цените, обясни късно снощи Йотингер пред комисията по енергетика и промишленост.

Комисията ще анализира причините за възникването на енергийната бедност в общността и начините за справяне с нея, допълни Йотингер. Преди дни стана ясно, че държавите членки ще бъдат задължени занапред редовно да информират за следваните политики срещу високите битови сметки за ток. В доклад на гръцки евродепутат дори беше подчертано, че месечно домакинствата не трябва да отделят повече от 10% от бюджета си за плащане на енергия.

fallback
fallback