Кипър отхвърли спасителния план на ЕС и МВФ (видео)

Европейската централна банка обеща да осигурява ликвидност на банковия сектор в страната.

20.03.2013 | 15:31
Кипър отхвърли спасителния план на ЕС и МВФ (видео)

Европейският план за данък върху банковите депозити в Кипър срещу спасителен заем от 10 милиарда евро остава без промяна, заяви председателят на Eврогрупата Йерун Диселблум. Изявлението му дойде след като парламентът на Кипър отхвърли предложения план за икономии.

Политическите партии в Кипър ще обсъдят план „Б“ на поисканата помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Нито един депутат от парламента на Кипър не подкрепи предложената от външните кредитори програма за икономии. Проектозаконът беше отхвърлен с 36 гласа „против“. 19 депутати от управляващата Демократическа партия гласуваха „въздържал се“. Планът предвиждаше депозитите между  20 и 100 хиляди да бъдат обложени с лихва от 6.75%, а тези над 100 хиляди с 9.9 на сто.

Европейската централна банка посрещна новината с обещание, че ще продължи да осигурява ликвидност на банковия сектор в Кипър.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, заяви, че еврозоната остава в готовност да подкрепи островната държава в усилията й за реформи и че окончателното решение зависи от властите в Никозия. 

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изрази съжаление, че парламентът на Кипър е отхвърлил спасителния план по дълга. Шойбле подчерта, че за да има спасителен план, е необходимо кипърските власти да имат план за справяне с банковата криза. Финансовият министър е категоричен , че засега дългът е твърде голям и трябва да бъде намален.

Големите надежди на Кипър са свързани с Русия. По този повод финансовият министър Михалис Сарис замина за Москва, където ще се опита да договори отлагане на падежа на стар кредит към Москва за 2020 година и евентуално да коригира надолу лихвата по заема.

Аналогия между Кипър и България не може да се прави, заяви пред журналисти Калин Христов. Ефектът от финансовите проблеми на островната държава върху страната ни ще е косвен и минава през еврозоната, коментира финансовият министър от служебния кабинет Калин Христов.