Компанията-майка на EVN обмисля дело срещу България

Австрийците прогнозират загуба за над 234 млн.лева до юни, искат намеса от ДКЕВР, за да не остане Югоизточна България без ток.

19.03.2013 | 13:19
Компанията-майка на EVN обмисля дело срещу България
Компанията-майка на EVN обмисля дело срещу България

(Обновена в 15:55)

Австрийската компания EVN AG, чието дъщерно дружество е оператор в Югоизточна България, смята да заведе арбитражно дело срещу страната. Според инвеститорите редица решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да довели до спад на приходите от продажба на ток, непризнаване на направените технологични разходи и евентуално отпадане на въведената за ВЕИ бизнеса такса за достъп до мрежата. Освен това е нарушено сключено междуправителствено споразумение за насърчаване и защита на инвестициите.

"Все пак, преди да се стигне до съда, компанията смята следващите месеци да проведе срещи за решаване на проблемите, става ясно в писмо до Bulgaria On Air от EVN България.

На извънредна пресконференция днес в столицата ръководството на енергийния оператор обяви, че част от тези проблеми са нанесли загуби за 100 млн. лева в периода след юли, когато енергийният регулатор е вдигнал драстично цената на тока с 13%. Предварителните разчети показвали, че от април до юни очакваната нова загуба е за над 234 млн. при приход от 194 млн., отчете председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер.

Възможностите за привличане на външни допълнителни средства са изчерпани. В момента всичко зависи от ДКЕВР, за да намери механизми, които да ни осигурят възможности да продължим да изпълняваме договора, смята мениджърът. На въпрос на Bulgaria On Air дали смятат да изтеглят бизнеса си от страната, Золфелнер е категоричен, че компанията остава твърдо на българския пазар, но с половин уста намекна, че при евентуален фалит има опасност Югоизточна България да остане без ток.

Затова бием камбаната отрано, за да не се стига дотам, предупреди Золфелнер. Според него регулаторът имал възможности да минимизира загубите като промени цените на тока след 1 април или пък недопусне отпадане на таксата за достъп, която ВЕИ бизнесът плаща на ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro. По този въпрос вече тричленен състав на ВАС излезе с решение преди дни, че тарифата трябва да отпадне. От своя страна регулаторът заяви, че ще обжалва решението.