fallback

Кипър мисли за 13% данък върху депозити над 100 хиляди евро (видео)

Преговорите по програмата за бюджетно коригиране на островната държава продължават.

18.03.2013 | 17:15

Кипър предлага депозитите над 100 хиляди евро в страната да бъдат облагани с данък от 13%, предават световните агенции.  Мярката е част от програмата за икономии срещу поискана от Европейския съюз финансова помощ от 10 милиарда евро.

„Преговорите по програмата за бюджетно коригиране на Кипър продължават. Все още не са утвърдени окончателните цифри,” коментира пред ИТАР- ТАСС запознат източник от Брюксел.

Кипърският парламент отложи за вторник гласуването на мерките по външния спасителен план.

Преди дни стана ясно, че международните кредитори са предложили извънреден данък от 6.75% за всички спестявания под 100 000 евро и 9.9% за депозити над този праг. Очакваните приходи от новата ставка са в рамките на 5.8 милиарда евро.

Предложението на Никозия към международните кредитори е да коригират програмата за икономии като намалят ставката върху спестяванията под 100 хиляди евро наполовина- от 6.75 на 3%, и увеличат данъка върху по-големите депозитите- от 9.9% до около 13%. Така обект на налога ще станат преди всичко  големите чуждестранни компании и вложители, които имат пари в кипърските банки.

Руски граждани държат на влог около 25 милиарда евро в кипърски банки. Премиерът Дмитрий Медведев определи идеята за увеличаване на ставката върху големите депозитите като  „конфискуване на чужди пари“.Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че проблемите на Кипър не могат да бъдат разрешени без намаляване размера на банковия сектор. Шойбле подчерта, че идеята за облагане на малките депозити в островната държава не е на Германия и че страната му  е отворена за промени в условията.

Пазарите реагираха с понижения на новината за новия данък върху депозитите.  В тази връзка беше взето решение и банките в страната да останат затворени до четвъртък.

Изказването на финансист номер едно на Германия вижте от видео файла.

fallback
fallback