Кипър забрани банковите преводи (видео)

Парламентът все още не е обсъдил приемането на новите налози.

18.03.2013 | 09:09
Кипър забрани банковите преводи (видео)

Кипърската централна банка забрани на всички банки на острова каквито и да е преводи и платежи както в страната, така и в чужбина, съобщи държавния финансовия регулатор. От ведомството уточняват, че забраната е временна.

Вчера кипърското правителство отложи за днес обсъждането в парламент новите налози, които са част от спасителния план на страната.

Изискването на международните кредитори е депозитите да бъдат обложени с 6.75% или  9.9% в зависимост от размера на сумите и на лихвите по тях. Това, както и повишаването на корпоративния данък срещу отпускането на заем от 10 милиарда евро, предизвика шок в страната.

Президентът Никос Анастасиадис също отложи за понеделник речта си пред депутатите и обръщението към нацията, които трябваше да произнесе в неделя в защита на спасителния план, който той определи като болезнен.

Депутатите трябва да одобрят споразумението преди банките да отворят врати във вторник, тъй като понеделник в Кипър, (както и в Гърция) - първият ден от Великденските пости - е неработен ден.