fallback

Паника в Кипър след спасителния заем от ЕС

Десетки хора да теглят парите си от банкомати.

16.03.2013 | 17:41

Паника обхвана жителите на Кипър, след като стана ясно, че страната ще получи спасителен заем от 10 млрд. евро, но с цената на сериозни ограничения и данъчни промени. Новият налог върху банковите депозити предизвика огромни опашки пред банкоматите в страната.

Условие на международните кредитори бе да се въведе извънреден данък от 6.75% за всички спестявания под 100 000 евро и 9.9% за депозити над този праг. Лихвите върху депозитите също ще бъдат облагани. Сумите, които се дължат за новите налози  обаче вече са блокирани, заяви заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос Скандалис.

Новата мярка ще се прилага за всички, които живеят на острова, както за кипърски служители, така и за руските олигарси, уточнява той. Очаква се приходите за държавната хазна да са над 5.8 млрд. евро.

Парламентът ще гласува окончателно  въвеждането на новите налози утре, на извънредно заседание, преди банките да отворят във вторник (кредитните институции нямат да работят в понеделник заради празник).

Кипърското правителство е отстъпило пред ЕС по въпроса за данъка, след 10-часови преговори, а в началото на март финансовият министър Михалис Сарис беше казал, че подобна мярка ще е катастрофална. "Иска ми се да не бях министърът, който прави това", обяви днес той.

Кипър е петата страна, която се обръща за помощ към ЕС след Гърция, Ирландия, Португалия и Испания. Островът е в сериозна криза след рухването на гръцката икономика, заради големите инвестиции на кипърските банки в южната ни съседка.

fallback
fallback