fallback

Еврогрупата спасява Кипър с 10 млрд. евро заем

Финансовите министри от еврозоната гледат към Русия с надежда да даде отсрочка на Никозия при погасяването на кредита си от 2.5 млрд. евро.

16.03.2013 | 09:37

След 10-часови преговори финансовите министри на еврозоната се споразумяха за отпускане на 10 млрд евро спасителна финансова помощ на Кипър. Размерът на сумата беше съкратен с 40% от първоначално обмисляните 17 млрд. евро.

Членовете на Еврогрупата изразиха убеденост, че Русия – основен източник на чужди банкови депозити в островната държава, ще има солиден принос в спасението на Никозия от банкрут, предаде БГНЕС.

Русия отпусна на Кипър кредита от 2.5 млрд. евро и сега Еврогрупата и МВФ разчитат, че Москва ще склони на отсрочка за изплащането му и на допълнително кредитиране.

По-рано руската страна даде да се разбере, че ще помогне на Никозия само, ако бъде  реализирана антикризисната програма.

Според експертите на МВФ, ако на Кипър бъде предоставен в пълен размер обещания кредит от 17 млрд. евро, това би довело до увеличаване на държавния дълг на страната до 145% от брутния вътрешен продукт и тогава Кипър не би могъл да обслужва кредита.

Анализатори уверяват, че съкращаването на помощта няма да засегне състоянието на вложителите в местни банки.

Съгласно антикризисната програма, ще бъдат обложени депозитите в кипърските банки.  Освен това корпоративният данък се увеличава от 10% на 12.5% и се въвежда данък върху приходите от лихви по депозити. Въпреки опасността да започне масово теглене на пари от банките, бе решено спестителите да платят до 10% еднократен данък върху депозитите им, за да се съберат почти 6 млрд. евро.  Мярката влиза в сила във вторник, а в понеделник кипърските банки не работят. Властите ще предприемат незабавни мерки да се предотвратят електронни преводи през уикенда.

fallback
fallback