ВАС отмени таксата за достъп, която плаща "зеленият" бизнес

Решението е на първа инстанция и вероятно ще бъде обжалвано от ДКЕВР.

14.03.2013 | 17:24
ВАС отмени таксата за достъп, която плаща
ВАС отмени таксата за достъп, която плаща "зеленият" бизнес

Върховният административен съд отмени днес на първа инстанция таксата за достъп, която плаща ВЕИ бизнесът на трите електроразпределителни компании. Заради решението, което влезе в сила през есента, инвеститори заведоха над 500 жалби в Брюксел.

С въвеждането на цената ДКЕВР е нарушила принципите на конкуренцията и липсват обективни критерии за калкулиране, посочва съдът в част от мотивите си.

Електроразпределителните дружества и системният оператор също така не са представили документи за образуването на цената, а от ДКЕВР не са изискали тази информация, се посочва още в разпространеното днес съобщение. Решението по всяка вероятност ще бъде обжалвано.

Съдът определя като нарушение и политиката на ДКЕВР да приеме тарифите без да са подложени на обществено обсъждане. Липсвала и официална обява в печата и електронните медии, както изисква законодателството.

За момента е отменена цената за достъп за фотоволтаични централи, изградени през 2010, началото на 2011 и първата половина на 2012 (с капацитет над 30 киловатпика), уточняват от браншовата асоциация и настояват за избиране на изцяло нов състав на комисията.