Държавата да поеме задълженията на НЕК и БДЖ, искат синдикати

КНСБ предложи на служебното правителство пакет от мерки за увеличаване на доходите и стимулиране на икономиката.

14.03.2013 | 15:59
Държавата да поеме задълженията на НЕК и БДЖ, искат синдикати
Държавата да поеме задълженията на НЕК и БДЖ, искат синдикати

Натрупаните задължения на НЕК и на БДЖ да  бъдат поети от държавата, предлагат синдикатите. По този начин ще бъдат запазени работните места в съответните сектори и те няма да бъдат подложени на сътресения, предлагат синдикатите от КНСБ. Те представиха пакет от мерки, които служебното правителството да приложи с цел увеличаване на доходите и стабилизиране на икономиката. Програмата е разработена с икономисти от БАН, Стопанския факултет на Софийския университет и УНСС, заяви пред журналисти лидерът на КНСБ Петър Димитров.

Икономическите препоръки включват държавата незабавно да плати на фирмите по обществени поръчки и да ускори възстановяването на ДДС. Синдикатите предлагат още служебното правителство да подготви законодателно избирането на държавните регулатори от парламента.

Лидерът на КНСБ Петър Димитров представи пред журналисти и вариант за поевтиняване на тока. По неговите думи това може да стане, ако бъде спряно преференциалното изкупуване на електроенергия от когенерациите в т.нар. заводски централи и се създаде фонд за компенсиране на зелената добавка. Средствата във фонда ще бъдат набавяни от продажбата на парникови квоти, които за първите два месеца на годината са около 70 милиона лева, коментира Пламен Димитров.

Увеличаването на доходите е възможно, ако бъде орязана програмата за капиталови разходи на правителството с 6-7%, според КНСБ. По този начин ще бъде осигурен ресурс от 400 милиона лева, който да бъде разпределен сред 1.2 милиона души, обясни Димитров. От КНСБ настояват още минималната работна заплата да се увеличи от 310 на 340 лева. Синдикатите предлагат на социално слабите, които получават енергийни помощи, да бъдат раздадени по още 56 лева, с които да покрият разходите си по сметките за ток. Енергийни помощи да получат и пенсионерите с доход до 200 лева. За целта от бюджета трябва да бъдат извадени още 40-50 милиона лева, обясни Димитров. Друго предложение към служебното правителство е да създаде временни работни места за 25 хиляди души. Държавните разходите по тази линия ще са около 100 милиона лева.