ЕЦБ няма да сваля лихвите

Мащабното подобрение на икономическата конюнктура вече е започнало, твърди член на управителния съвет институцията.

14.03.2013 | 15:40
ЕЦБ няма да сваля лихвите
ЕЦБ няма да сваля лихвите

Европейската централна банка не трябва да променя лихвените проценти на този етап, обяви членът на управителния съвет институцията Евалд Новотни, като отхвърли призивите от Международния валутен фонд, за отхлабване на паричната политика в еврозоната.

Според Новотни инерцията на растежа във валутния съюз ще се ускори през тази година и ЕЦБ трябва да изчака и да види положителното въздействие на структурните реформи.

„Президентът на банката Драги каза, че докато ние имаме като цяло незадоволително икономическо развитие в Европа, растежът ще се засили през 2013. Ето защо трябва да наблюдаваме развитието. Не би било уместно да се променя основният лихвен процент“, посочи Новотни.

Според него мащабното подобрение на икономическата конюнктура вече е започнало. И сега трябва да се изчака, за да се видят ефектите от този процес.

ЕЦБ обяви в месечния си бюлетин, че очаква, че еврозоната постепенно ще започне да се възстановя по-късно тази година. Въпреки това излизането от кризата може да бъде затруднено, ако правителствата не успеят да приложат необходимите структурни реформи, коментират от финансовата институция.