Държавата ще може да бави плащанията към бизнеса само месец

Брюксел задължи държавите-членки да се разплащат навреме с фирмите.

12.03.2013 | 15:36 Редактор: Ралица Пейчева
Държавата ще може да бави плащанията към бизнеса само месец
Държавата ще може да бави плащанията към бизнеса само месец

Европейската комисия е приела директива, която задължава държавните органи да плащат на бизнеса за получени стоки и услуги в срок от 30 календарни дни, а при извънредни обстоятелства – до 60 дни. Частните фирми пък трябва да се разплащат помежду си в срок от 60 календарни дни, освен ако изрично не е договорено друго.

Ежедневно в цяла Европа десетки малки и средни предприятия изпадат в несъстоятелност поради неизвършени плащания по техни фактури. Това води до закриване на работни места и нереализиране на бизнес възможности, възпирайки ни по пътя към възобновен икономически растеж. В срок до 16 март 2013 държавите членки ще трябва да интегрират в националните си законодателства преработената директива относно забавените плащания”, съобщават от ЕК. Ако държавите-членки не спазват новото европейско изискване, ги заплашва наказателна процедура.

България вече е въвела новите разпоредби в националното си законодателство.

Въпреки това, според последните публикувани данни на финансовото министерство общините дължат над 174 млн. лева на фирми. Около 111 млн. лева са задълженията на държавата към различни компании, изпълнявали договори по обществени поръчки.

Общата задлъжнялост на фирмите, включително междуфирмената, нараства с 5 млрд. лева през 2012, в сравнение с предната година, твърдят от Българската стопанска камара (БСК)

Неплатените задължения на държавата са около 17-18% от БВП, докато при корпоративния сектор те надхвърлят 200% от брутния вътрешен продукт на страната, се посочва в анализ на камарата.

Практиката да се спасява бюджетът за сметка на бизнеса се е прилагала доста успешно при последните правителства.  Според предприемачи задълженията на хазната са най-сериозни в строителния бранш. Компютърните компании също страдат от некоректността на министерства и агенции.

Забавените плащания в момента са огромен проблем за бизнеса не само в България, но и в Европа. Само за миналата година 57% от фирмите в ЕС са се оплакали от неизплатени задължения. Това е ръст от 10% спрямо година по-рано, сочат данните на Европейската комисия.