До месец започва проектирането на газовата връзка със Сърбия

Най-късно до средата на годината ще започне полагането и тръбата към Гърция, обяви заместник-министърът на икономиката.

06.03.2013 | 13:21
До месец започва проектирането на газовата връзка със Сърбия

До месец ще започне проектирането на газовата връзка със Сърбия, а до средата на годината ще бъдат поставени първите тръби към Гърция, заяви днес на енергиен форум заместник-министърът на икономиката в оставка Евгения Харитонова. Според нея оставката на кабинета не пречела да се реализират важните проекти, с които страната се надява да се откъсне от руския монопол.

Строителството на връзката с Румъния също върви по план и очакваме първият газ да потече през май, отчете Харитонова.

Усилено се работи и по проектите за добив на собствен газ, отбеляза заместникът на Делян Добрев. Фирмите, които получиха разрешение от правителството през миналото лято да проучват блока "Хан Аспарух" в Черно море - OMV, Total и Repsol - вече са започнали дейности.

Подготовката на конкурса за блок "Света Марина", определен от ресорния министър като "последното бяло петно" на националната газова карта, също напредвал. 

Вчера започна строежът и на друг дългоочакван газопровод между Добрич и Силистра. Инвеститор е държавното дружество "Булгартрансгаз", което обещава, че с газификацията ще спаднат с 30% месечните сметки на абонатите.