fallback

Строители на газопроводи за Европа ще си сътрудничат

Считаните за конкуренти "Набуко" и TANAP са ключови играчи за Южния газов коридор.

04.03.2013 | 12:56

Международният консорциум за газопровода "Набуко“ ще обменя техническа информация с компанията за Трансанадолския газопровод (TANAP DogalgazIletim A.S), стана ясно от разпространено до медиите съобщение. Двете страни се договорили да си сътрудничат за развитието на Южния газов коридор.

Договорът укрепва връзката между две неразделни части от Южния газов коридор и ни приближава с още една крачка към постигане на общата ни цел – създаване на истинска конкуренция на европейските газови доставки, коментира управляващият директор на "Набуко" Райнхард Мичек.

Неговият колега в консорциума – главният финансов директор Франк Зиберт допълва, че следващите месеци с партньорите им ще работят по съгласуването на строежа от находището "Шах Дениз" до европейските потребители. Плановете са "Набуко" да доставя газ, от региона на Каспийско море, през турско-българската граница, през България, Румъния и Унгария до Централноевропейския разпределителен център край Баумгартен, Австрия (на снимката). Строителството на българска територия трябва да започне през юни.

В енергийните среди двата газопровода са определяни за основни конкуренти на европейския пазар. От „Набуко“ обаче отхвърлят това твърдения и смятат, че TANAP допълвал разработения от тях план и по никакъв начин нямало да попречи на строителството. Говорителят на компанията Кристиан Долезал още миналото лято заяви, че Трансанадолският газопровод бил допълнителна възможност  за захранване на газ от азербайджанските находища. Според предварителният проект от каспийския регион тръбата ще влиза на турска територия в района на граничния пункт Тюркгьозю, а изходите за Европа ще бъдат на границите с България и Гърция, където ще захранва "Набуко".

fallback
fallback