Топлоцентрали спряха заради слаб износ за съседите

Сред тях е варненската, която намалила мощностите от февруари, но поддържала студен резерв.

04.03.2013 | 10:01
Топлоцентрали спряха заради слаб износ за съседите
Топлоцентрали спряха заради слаб износ за съседите

Шест блока в ТЕЦ "Марица-изток", ТЕЦ Бобов дол и тази в Димитровград са напълно спрени от вчера заради минималния износ на електроенергия за региона. Съседните страни са информирали Електроенергийния системен оператор (ЕСО), че заради топлото време нямали нужда от внос на ток и задоволявали напълно нуждите си със собствени източници.

"Централата във Варна намали мощностите още на 1 февруари. Същевременно продължаваме на изпълняваме стриктно условията по договора със системния оператор и поддържаме студения резерв", съобщи тази сутрин за електронното издание на Bulgaria On Air на централата Камен Бошнаков. Резервът е необходим на страната в случай на високо потребление, както през зимата на 2012, и не се стигна до извънреден внос на ток или режим.

Миналата година износът на 3 март е бил 950 мегавата, а вчера е бил едва 130 мегавата, отчете вчера на извънредна пресконференция инж. Митю Христозов от Съвета на директорите на ЕСО. Допълнителен повод за спиране на мощностите било решението на енергийния министър в оставка Делян Добрев в бъдеще да не се ползва за нуждите на бита произведената енергия от частните топлоцентрали за сметка на АЕЦ "Козлодуй".

След спирането на мощностите миньорите излизат на протест във вторник, решението е категорично, обяви синдикалистът Валентин Вълчев. По негови данни само в Западна България от мярката ще бъдат засегнати над 35 000 души, част от които ще бъдат принудени да останат без работа.