fallback

Бюджетният дефицит е нараснал с 80% през януари

Необходима е минимална разлика между приходите и разходите в бюджета, за да се избегне натиск върху лева, пише в анализ на Reuters.

02.03.2013 | 16:28

Бюджетният дефицит на страната е нараснал с 80% през януари, в сравнение с година по-рано, сочи анализ на Reuters. По данни на финансовото министерство дупката в хазната е над 536 млн. лева, при 298 млн. лева преди година.

Кабинетът "Борисов", който преди десетина дни подаде след масови протести срещу политическата система и монополите, планираше дефицит от 1.3% от БВП за 2013, при 0.5% през 2012, припомня агенцията.

Обяснението на финансовото министерство е, че причина за увеличаването на разликата между приходи и разходи са основно лихвени плащания през януари - 293.4 млн. лева, свързани със задължения по външния дълг. Тази сума е по-висока от платената в предишни години през същия месец заради падежа на глобалните облигации, които бяха емитирани през 2002 година от кабинета на НДСВ.

От финансовото министерство посочват още, че вноската на България към ЕС е 45.5% по-висока през първия месец от 2013  – 90.2 млн. лева. За високия дефицит допринасят и променените срокове за внасяне на някои данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане, променени режими при данъка върху доходите за физическите лица, поради което част от постъпвалите досега приходи се изместват за следващи периоди.

Reuters коментира, че от БСП нееднократно са изразили притеснения по отношение на фискалната политика на правителството на ГЕРБ. България се нуждае от нисък дефицит, за да избегне натиск върху националната валута, вързана към еврото. Страната е във валутен борд, което значително стеснява оперативните възможности на централната банка. БНБ води деликатна фискална политика, целяща поддържане на макроикономическа стабилност, се казва още в анализа на агенцията.

Фискалният резерв, какъвто България е длъжна да поддържа в режима на валутен борд, е на стойност 4.1 млрд. лева, срещу 6.1 млрд. през декември 2012.  Причина за намалението са плащанията по държавните облигации, емитирани по дълга, на стойност 1.5 млрд. лева.

fallback
fallback