До 80% от тока на АЕЦ "Козлодуй" може да отиде за бита

Енергийното министерство планира да използва по-евтиния ток от централата вместо от частните топлоцентрали.

01.03.2013 | 09:46
До 80% от тока на АЕЦ
До 80% от тока на АЕЦ "Козлодуй" може да отиде за бита

75-80% от произвеждания ток в АЕЦ „Козлодуй” може да отиде за нуждите на бита, без да бъде застрашена финансовата стабилност на централата, коментира тази сутрин енергийният министър в оставка Делян Добрев. Идеята усилено се обсъжда след масовите протести срещу високите сметки. За да намали тока от март или април, държавата смята да използва по-голямо количество евтин ток от „Козлодуй“ за сметка на частните топлоцентрали Марица 1 и 3 и в Бобов дол. 

Дори да се стигне до 100%, ако НЕК плаща задълженията си към "Козлодуй", няма да е фатално. Проблемът, според Добрев е, че електрическата компания има огромни задължения към АЕЦ, тъй като е нагърбена от предишния кабинет да финансира строежите на АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък".

Шефът на атомната централа Валентин Николов потвърди, че има възможност да предостави повече ток за потреблението, но същевременно предупреди, че не трябва да се забравя разработената инвестиционна политика, удължаването на Пети и Шести блок, които се изпълняват благодарение на продажбата на ток. Без никакви сътресения централата можела да предостави допълнителни 200 000 мегаватчаса до юни.

Намаляването на цената на електричеството чрез пълното навлизане на енергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй“, ще доведе до фалит на ядрената централа, предупреди лидерът на ЕНП Мария Капон, след като се консултирала с енергийни експерти. По нейни изчисления мярката би дала ефект за около два месеца. Годишно централата печелела около 150 млн. лева от продажбата на ток за промишлеността.