Кабинетът все още носи отговорност, отбеляза Плевнелиев

Държавата е финансово стабилна, каза Дянков на проведения Консултативен съвет при президента.

26.02.2013 | 14:20
Кабинетът все още носи отговорност, отбеляза Плевнелиев

Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет, заяви днес президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, на който не присъства премиерът.

Необходими са незабавни проверки на електроразпределителните дружества и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8%, призова държавният глава.

Очаквам членовете на Съвета да подходят отговорно към тези мерки, за да бъдат решени проблемите, породили социалното недоволство, отбеляза още президентът.

В залата, освен премиера, не присъстваше и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който предварително поиска медиите да присъстват на срещата. Плевнелиев обаче не разреши като се позова на  закон, според който заседанията на Съвета са закрити.

Президентът заяви, че в сряда ще връчи на БСП мандат за съставяне на правителство. ДПС ще получат шанс за формиране на кабинет в рамките на действащото Народно събрание в петък.

И двете партии многократно заявиха, че ще върнат мандата и че най-добрият изход от политическата криза в момента са съставянето на служебен кабинет, който да подготви провеждането на предсрочни избори.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обвини президента, че участва в сценарий, начертан от премиера в оставка Бойко Борисов. „Ако президентът е искрен в тезата си, че са необходими допълнителни усилия на народните представители, защо изключва ГЕРБ? Защо консултациите се появяват след връщането на мандата на ГЕРБ? Ако президентът има нова позиция, идея, защо осигури това предимство на ГЕРБ?“ коментира на извънреден брифинг Местан.

Сергей Станишев заяви, че утре при срещата си с президента от „Коалиция за България“ ще предложат мерки за справяне с кризата.

Преди заседанието вицепремиерът в Цветан Цветанов похвали полицията, че е успяла да запази реда по време на протестите.  Той благодари и на гражданите, които са се съобразили с призива на Борисов да не се поддават на провокации.

Държавата е финансово стабилна, отбеляза вицепремиерът в оставка Симеон Дянков преди да влезе за срещата с президента. Няма никакви причини да се спекулира, в момента България е една от най-стабилните в Европа“. В сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели 83%, на местно ниво с 21%, отчете министърът. Общините с най-голям размер на просрочените задължения към края на януари са Столична община с 18.4 млн. лeвa, Перник – 13.7 млн. лева, Кърджали – 11.3 млн. лева, Сливен – 7.1 млн. лева, Дупница – 6.4 млн. лева, Видин – 6 млн. лева, Смолян – 4.3 млн. лева, Карлово – 4.2 млн. лева, Силистра – 4.2 млн. лева и Белоградчик – 4 млн. лева.

Фискалният резерв е 4 млрд. лева към 25 февруари, съобщи още Дянков в отговор на притесненията на икономисти и политици от опозицията, че резервът е намалял застрашително и така се поставя на изпитание финансовата стабилност на страната.

Основната причина за намалението е предсрочното плащане от резерва на земеделските субсидии от 840 млн. лева и авансово по европейски проекти на общините за 384 млн. лева, поясни вицепремиерът. Той припомни още, че през януари беше платен външен дълг от 1.9 млрд. лева по държавни облигации, емитирани от правителството на НДСВ.