АЕЦ "Козлодуй" може да фалира, предупреждават синдикати

КНСБ предлага мерки вместо идеята целият произведен ток в централата да отива за бита.

26.02.2013 | 09:03
АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй" може да фалира, предупреждават синдикати

(Обновена в 10:12)

АЕЦ "Козлодуй" може да фалира заради погрешната идея на държавата рязко да намали цената на електроенергията, предупредиха днес синдикати. Те настояват депутатите много добре да обсъдят планираните мерки, преди да приемат тази седмица поправките в Закона за енергетиката. С измененията цената на тока ще поевтинее с 8% по всяка вероятност от април.

Друга идея на енергийното министерство – целият произведен ток от централата да отива за бита, също не среща подкрепа.

Намерението на министър Добрев да ограничи изкупуването на ток от частните топлоцентрали ще доведе до непоправими последствия за сектора, предупредиха и браншови металургични организации. Според тях заради нереализираната продукция ТЕЦ-овете ще търпят загуби и ще се наложи да съкратят част от персонала.

За да не се стига до масовите уволнения, лидерът на КНСБ Пламен Димитров предлага, след като държавата спре да ползва тока от частните топлоцентрали за нуждите на бита, да намали наполовина таксата за износ на енергия и по този начин ще бъдат компенсирани загубите.

От друга страна, с намаляването на таксите ще трябва по някакъв начин да бъде и компенсирана и НЕК, допълва още Димитров. Предложението му е държавата от бюджета да подпомогне почти фалиралото дружество, което нямало да има нужда да иска толкова високи цени за пренос зад граница.

Необмисленото решение, щяло да засегне и миньорския бранш, тъй като намаляването на производството в топлоцентралите, ще рефлектира и до по-малко търсене на въглища. Миньорите също се стягали за протест.

Същевременно, металургията, машиностроенето и текстилът също поискаха поевтиняване на тока за индустрията. "Очакваме служебното правителство да се обърне с лице към промишлеността, тъй като през последните години тя бе неглежирана за сметка на енергетиката", заяви шефът на браншовата асоциация по металургия Политими Паунова. В момента големите промишлени предприятия като „Аурубис“, „Стомана индъстри“, КЦМ-Пловдив се снабдяват с по-евтин ток от АЕЦ „Козлодуй“. Ако той се насочи към бита, те ще трябва да купуват по-скъпа енергия от тецовете на Христо Ковачки. Предприятията можело да получават по-евтин ток и от Румъния. Върху него обаче се начислявали същите добавки, които плащат и битовите абонати. Така крайната цена отново става висока.

Надяваме се, че правителствената криза няма да продължи дълго, тъй като очакваме решаването на въпросите с таксите за ползване на мрежата, които влияят върху цената на електроенергията, каза и шефът на браншовата камара по машиносторене Илия Келешев.