fallback

Членовете на ДКЕВР са подали оставкa

Няма решение на Министерски съвет дали са приети, Добрев призна, че подценил работата на комисията.

25.02.2013 | 15:48

Всички членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са подали оставка още миналата седмица, става ясно от разпространено чак днес съобщение на комисията. Все още обаче нямало официален отговор от Министерски съвет дали са приети.

Докато излезе становището, екипът на Юлиана Иванова ще продължи да работи. От експертите се очаква спешно да приемат законодателни промени, които да позволят осемпроцентно намаление на тока най-вероятно от април. През почивните дни и парламентарният шеф Цецка Цачева подчерта, че очаква направените поправки в Закона за енергетиката ще влязат гласуване във вторник.

За проблемите около работата на комисията енергийният министър в оставка Делян Добрев си призна пред медиите, че и той имал някаква вина. "Подцених ситуацията по отношение на това какъв контрол извършва ДКЕВР върху електроразпределителните дружества, защото е независим орган и вярвах в тази независимост".

До 2009 година не се провеждали търгове за продажбата на енергия - правата са били раздавани "като парче баница", цената също се определяла в зависимост от това дали кандидатът е близък до предишната власт. Тази схема за продажбата на енергия е излязла наяве преди месец от специалните разузнавателни средства, които парламентарната комисия, оглавявана от Яне Янев, изпрати на главния прокурор. В момента правото да се купи енергия се печели на търг, на който участниците заявяват количества и цена, обясни регламента Добрев.

Що се отнася до лиценза на ЧЕЗ от думите на министъра в оставка става ясно, че ДКЕВР е започнала процедурата за неговото отнемане. "Щом са започнати такива дейности, значи има основание за отнемане на лиценз". Министърът разкри и, че в компанията-оператор за Западна България са били назначени бившата съпруга на Ахмед Доган и синът на Христо Бисеров. Личното му мнение е, че имало много интересни съвпадения между протестите и започналите в проверки енергетиката. Според него оставката е изместила на заден план разкритията на Яне Янев.

fallback
fallback