Главният прокурор поиска проверка на сделки на НЕК

Целта е да се види дали има допуснати нарушения при сключени договори с посредници.

21.02.2013 | 11:25
Главният прокурор поиска проверка на сделки на НЕК
Главният прокурор поиска проверка на сделки на НЕК

Сделките на НЕК за продажба на електроенергия трябва да бъдат проверени, заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров. Целта е да се види дали има нарушения при сключените с посредниците договори. Ако се докаже, че длъжностни лица потъпкват законодателството, ще им бъдат повдигнати обвинения за безстопанственост, закани се  Цацаров.

До исканото цялостно разследване в държавното дружество се стигна, след като в антикорупционната комисия на парламента са внесени сигнали срещу прокурори за незаконно прекратяване на дела, както и за неспазване случайния принцип за назначаване на обвинители. Направена проверка срещу прокурорите -  Валери Първанов и Виктория Владимирова, установила, че са без основание са прекратили дело в енергетиката, в резултат на което хазната е ощетена с 46.6 млн. евро, разкри главният прокурор. Заради случая, като част от цялостното разследване, тази сутрин бе освободен заместник-главният прокурор Галина Тонева, която е следила енергийните дела, въпреки че били в ресора на Първанов.

През 2004 година частната компания EFT AG сключва договор с НЕК да продава ток в чужбина, вместо държавната компания. До 2007 продаденият ток е на обща стойност около 350 млн. евро. Сделките са подписани от изпълнителните директори този период - Васил Анастасов и Любомир Велков. Очаква се и те да бъдат първите с повдигнати обвинения за сключените договори.

Прокуратурата проверява и енергийните министри от този период, които са били принципали на НЕК - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски (от кабинета на Сакскобургготски) и Румен Овчаров (БСП). И експертиза доказала първоначалните съмнения на прокуратурата, че НЕК продава ток на цени по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.