Япония мисли да продаде дела си в Japan Tobacco

Държавният дял се оценява на 10 милиарда долара.

20.02.2013 | 18:04
Япония мисли да продаде дела си в Japan Tobacco
Япония мисли да продаде дела си в Japan Tobacco

Правителството на Япония обмисля да продаде дела си в третия по големина производител  на цигари Japan Tobacco Inc, съобщи Reuters, цитирайки запознати източници. Финансовото министерството контролира над 50% от акциите на тютюнопроизводителя. Държавният дял се оценява на над 10 милиарда долара.

Управляващите в Страната на изгряващото слънце обмислят да се разделят с една трета от активите си в Japan Tobacco Inс, а получените средства да предоставят на засегнатите от земетресението на 11 март 2011 райони.

Преди две години японският парламент взе поредица от решения, сред които повишаване на данъци и разпродаване на държавни активи. Целта на мерките е финансиране на програмата за възстановяване на Североизточна Япония на стойност  270 милиарда долара.

През последните месеци условията за търговия с активи на Japan Tobacco се подобриха. Акциите на компанията се повишиха с 36%, след идването на власт на новото правителство. Обещанията на премиера Шиндзо Абе за строга монетарна и фискална политика бяха приети положително от борсовите играчи, а акциите на някои компании се повишиха с около 30%.