Финансовото министерство пласира ценни книжа за 800 милиона лв.

Получените средства ще покрият дупка във фискалния резерв.

20.02.2013 | 17:21
Финансовото министерство пласира ценни книжа за 800 милиона лв.
Финансовото министерство пласира ценни книжа за 800 милиона лв.

Министерството на финансите пласира шестмесечни държавни ценни книжа за 800 милиона лева. Средствата ще покрият дупката във фискалния резерв, образувана след изплащането на субсидиите  за единица площ на зърнопроизводителите.

В края на миналата седмица Министерството на финансите изпрати съобщение, че ще изтегли от фискалния резерв около 1 милиард лева, за да покрие забавените плащания на земеделците. В резултат резервът достигна изключително ниско равнище от 3.5 милиарда лева. За да компенсира липсата се взе решение на 20 февруари да се проведе аукцион за продажба на краткосрочни съкровищни бонове на стойност 800 000 лева с дата на падеж 22 август.

Постъпилите поръчки за участие в наддаването днес са били за над 1.15 милиарда лева, съобщиха от министерството на финансите. От ведомството уточниха, че получените показатели при аукциона показали запазване на инвеститорското доверие в условията на политическа несигурност в страната. През деня анализатори коментираха, че евентуалното сформиране на служебно правителството ще понижи доверието на инвеститорите към България.