fallback

КФН спря търговията с акции на ЧЕЗ и Energo-Pro

Целта е да бъдат защитени акционерите на дружествата.

20.02.2013 | 15:02

Търговията с акции на ЧЕЗ и Energo-Pro е спряна, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Целта е да бъдат защитени акционерите на тези дружества.

Необходимо е осигуряване на достатъчно време, през което информацията, която би повлияла и има значение за цената на финансовите инструменти, да достигне до инвеститорите и да се гарантира тяхната равнопоставеност, обясниха още от КФН.

Вчера БФБ-София обяви, че спира търговията с акциите на Energo-Pro от 20 февруари до 22 февруари 2013. Преди това търговията бе спряна само с книжата на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро - след изявления, че лицензът им ще бъде отнет.

Комисията за финансов надзор е наложила спирането на търговията с цел успокояване на пазара.

„Масовото разпродаване на акции в последните дни, което касае както ЧЕЗ, така и всички сделки, извършвани на борсата, повлияно от медийни изявления по темата, е действие, което би могло да "изкриви" реалното състояние на пазара. Основна цел на българския регулатор винаги е била, е и ще бъде защитата на интересите на инвеститорите, поради което смятаме за необходимо извършването на поредица от действия, в подкрепа на нормализирането на пазарната среда и осигуряване на стабилността на пазара.“ се казва в становището на КФН.

В края на януари цената на ЧЕЗ Разпределение беше около 1 600 лева, а в 12.43 вчера (малко преди да бъде спряна търговията) беше с 25% по-ниска или 1 200 лева за акция.

 

fallback
fallback