ДКЕВР откри процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ

Становището ще бъде публикувано утре, обявиха експертите след извънредно заседание.

19.02.2013 | 20:53
ДКЕВР откри процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ

(Обновена в 21:50)

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране взе решение да открие процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, стана ясно тази вечер след проведено извънредно заседание. Официално становището ще бъде публикувано утре.

Гласуваното решение на комисията, оглавявана временно от Юлиана Иванова, е важна стъпка, която се очакваше от централата на ЧЕЗ. Говорителят Барбора Пулпанова заяви, че ще се съобразят с искането на премиера Борисов, след като се запознаят официално със становището. На извънредна пресконференция той обяви, че още днес ще останат без лицензa. 

България, като членка на Европейския съюз, върви по един напълно безпрецедентен път, тъй като ситуацията с отнетия лиценз е много обезпокоителна, коментира чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба.

Върховната административна прокуратура, която също направи проверка в чешката компания, вече е изпратила своето предложение за отнемане. Сред мотивите е посочено, че са допуснати нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на договори, с което не били избрани най-добрите условия и така били натоварени цените и съответно сметките на гражданите.