fallback

Прокуратурата поиска отнемане лиценза на ЧЕЗ

Четири акта за нарушение са съставени на две от електроразпределителните компании.

19.02.2013 | 12:12

Върховната административна прокуратура поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да отнеме от двете дружества на ЧЕЗ лицензите за извършване на електроразпределителна и електроснабдителна дейност, съобщи днес прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на доставчика на електроенергия в Западна България (виж видеото).

Като причини за отнемането на лиценза той посочи нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на договори от страна на дружеството, с което не били избрани най-добрите условия и така били натоварени цените и съответно сметките на гражданите, както и това, че дружеството при подмяна на електромерите не съставя констативен протокол със старите показания на уреда.

Сред причините е и това, че от ЧЕЗ не са се съобразили с решението на ДКЕВР през октомври 2008 за спиране на тримесечното отчитане на електромерите, което бе обжалвано пред съда и стана факт едва в началото на 2010.

 „Комисията не е осъществила достатъчно контрол върху изпълнението на това нейно решение. Едно от дружествата (Energo-Pro) даже не е отразило в общите си условия въпросното решение”, посочи прокурор Веселин Найденов, който също участва в проверяващата група. При инспекцията е установено, че просрочването при отчитането на сметките е от 32 до 40 дни.

Направено е и предложение до ДКЕВР – за всеки констатиран нереден случай на неправилно отчитане, да се съставя акт за административно нарушение. Според разпоредбите, за всяко такова провинение глобата е от 20 000 лева до един милион лева.

Към момента не е известно ДКЕВР да санкционирала което и да е електроразпределително предприятие по този параграф, посочи прокурорът.

Липсва механизъм за контрол на инвестиционните процеси на всяко от ЕРП-тата, е установила още проверката. Според прокуратурата приватизационните договори на електроразпределителните дружества са по пазарна цена, каза Найденов.

Междувременно от ДКЕВР отчетоха, че са съставили четири акта за нарушения на ЧЕЗ и четири на EVN. Конкретните нарушения на дружествата не бяха съобщени с мотива, че проверката продължавала и в момента. Така Юлиана Иванова, която подаде оставка като председателя на енергийния регулатор, обобщи напредъка в инспекциите.

Преди дни Иванова подаде оставка за предсрочно освобождаване от ръководния пост в ДКЕВР заради скандал с незаконната продажба на цигари в онлайн магазин. Тя обаче посочи, че по закон ще изпълнява функцията на председател, докато не бъде назначен нов управляващ на държавната комисия.

fallback
fallback