fallback

Евродепутатите отново заплашиха с вето бюджета за 2014 - 2020

Появиха се твърдения, че разчетите могат да бъда приети едва след изборите за Европейски парламент следващата година.

19.02.2013 | 10:58

Членове на Европейския парламент заплашиха да наложат вето на споразумението за седемгодишния бюджет на Европейския съюз, договорено от лидерите на общността, съобщи Bloomberg.

На 7 и 8 февруари след тежки преговори европейските лидери се споразумяха за бюджет от 960 милиарда евро за 2014 - 2020, което е първото в 56-годишната история на съюза намаляване на бюджета.

"Разочарован съм", каза Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия, която е най-голямата политическа група в европарламента.

Думите му бяха подкрепени и от председателя на групата на Алианса на либералите и демократите Ги Верхофстад, според коойто "това не е многогодишна финансова рамка, която европарламентът да може да приеме".

Ги Верхофстад дори намекна, че е възможно евродепутатите да оставят одобрението на бюджета за след изборите за Европейския парламент през юни 2014. "Единственото решение е всичко да се предоговори. Да се опитаме да постигнем споразумение в рамките на две години за нова финансова рамка за ЕС, която да е наистина ориентирана към бъдещето", настоя той.

Лидерът на групата на социалистите Ханес Свобода нарече бюджета, който трябва да бъде одобрен от парламента, неприемлив и добави, че предложеният план няма да получи подкрепата на мнозинството, съобщи АП.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обаче призова евродепутатите да помислят добре, преди да гласуват против съкратения бюджет. Според него, ако парламентът не успее да подкрепи бюджета, това ще навреди на научните изследвания и инвестициите, които са ключовите двигатели на растежа и заетостта.

fallback
fallback