fallback

Европейската комисия поиска пазарни цени на тока

Президентът Росен Плевнелиев настоя за проверки на НЕК и БЕХ.

18.02.2013 | 17:28

Либерализирането на българския енергиен пазар би направило цените по-благоприятни за гражданите в страната, заяви днес през журналисти говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер. Тя подчерта, че пазарното формиране на цените и независимостта на енергийния регулатор са били разгледани в доклад на комисията за България още миналата година.

„Еврокомисията и комисар Йотингер бяха сред първите, които заявиха, че покачването на цените на електроенергията ще се превърне в проблем за потребителите и че сред тях ще има хора, които няма да могат да си плащат сметките“, отбелязва Холцнер. По думите й постоянното увеличение на цените на тока не е от полза нито за компаниите, нито за техните клиенти. Пазарното формиране на цените не означава най-ниски стойности, а най-добрите възможни към момента, обясни още  Холцнер.

На извънредна пресконференция президентът Росен Плевнелиев също призова за либерализиране на пазара на електроенергия и за предприемане на бързи законодатели мерки, които да създадат „ефективен и независим регулатор“ в областта. „Необходими са промени в Закона за обществени поръчки, които да затворят вратичките за злоупотреби,” заяви още президент. Той подчерта, че цените на електроенергията трябва да бъдат пазарни, а не монополни. 

„Големият проблем е в усещането за несправедливост, ниски доходи,“ подчерта Плевнелиев. Той настоя за бързи проверки на всички участници по веригата на производство и доставка на електроенергия, включително и на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг. Резултатите от проверките да станат публично достояние, настоя още държавният глава. „Заставам твърдо зад гражданите и гарантирам, че техният глас ще бъде чут,“ заяви Плевнелиев и подчерта, че очаква дебат по темата в парламента.

fallback
fallback