fallback

ЧЕЗ неправомерно отчита ток за по-дълъг период

Член на ДКЕВР разкрива, че още преди три години чешката компания e хваната в нарушение на закона.

15.02.2013 | 08:38

Енергийната компания в Западна България – ЧЕЗ е допуснала две нарушения, съобщи пред БТА Андон Роков, член на енергийния регулатор и временно назначен за председател. Според него дружеството отчитало ток за по-дълъг срок от 30 дни и не е давало протоколи след подмяна на електромери. С въпросния документ се  удостоверява какви данни е имало на свалените уреди и какви на монтираните. Роков припомня, че същите нарушения са били засечени от регулатора още преди три години, но след като се стигнало до съд, направените препоръки от ДКЕВР не били приети за основатели и така не влезли в сила.

Всеки доставчик на ток има лицензия на базата, на която осъществява дейността си. В случай, че условията по нея бъдат нарушени, може да се стигне и до отнемането й, предупреждава Роков. Според ресорния министър Делян Добрев обаче, допуснатите нарушения не били повод за отнемане на лицензията, а за „солена“ глоба.

От изявлението на представителя в комисията не става ясно обаче защо комисията досега е мълчала, а разкритията стават известни, едва след отстраняването на бившия председател Ангел Семерджиев.

Дали ЧЕЗ, ЕVN и Energo-Pro (закупил от E.ON мрежата в Югоизточна България) са допуснали и други нарушения, освен споменатите, ще стане ясно в началото на следващата седмица, след като приключи проверка на прокуратурата. Ще се проверяват  две неща – начинът на формиране на цените на електроенергията и начинът, по който се е извършвала приватизацията по времето на НДСВ, както и дали са приложени всички документи, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Паралелни проверки в частните дружества започнаха още Агенцията за държавна финансова инспекция и Комисията за защита на потребителите, която се зарече, че ако за втори път, след 2010, не спазят разпоредбите, няма да се поколебае да ги глоби.

fallback
fallback